Wil jij het verschil maken voor mensen met een verstandelijke beperking?
Ja, ik weet de verschijnselen van Alzheimer bij mensen met het Down Syndroom te benoemen.
Ja, ik weet hoeveel palliatieve bewoners momenteel in mijn groep zitten.
Ja, het thema levenseinde staat tijdens het teamoverleg op de kaart.
Ja, ik weet hoe je pijn kunt zien bij een bewoner.
Ja, bij het (verwachte) overlijden van een bewoner praten we hier regelmatig over met andere bewoners.
Kun jij deze vragen met ja beantwoorden? Fijn! We zijn blij dat jij en jouw zorgorganisatie het onderwerp zorg rondom het levenseinde in de VG sector in de organisatie proactief benaderen. Echter horen we vaak dat er toch vaak een nee. Of dat er één kartrekker is, maar dat het nog niet teambreed gedragen wordt. Zonde, want de zorg gaat natuurlijk 24/7 door en vroegtijdig signaleren kan een hoop leed besparen, vragen en onduidelijkheden wegnemen en ook zorgen voor fijne waardevolle momenten die juist zo belangrijk zijn rondom het levenseinde. Als opleidingsinstituut voor professionals in de zorg is KMBV meer dan 30 jaar actief in het trainen en het opleiden van zorgprofessionals. Al een aantal jaar bieden wij de hooggewaardeerde basistraining palliatieve zorg aan en nu dus ook de Training Passende Zorg Rondom het levenseinde. Breder dan alleen palliatieve zorg en speciaal voor iedereen die werkt met mensen met een verstandelijke beperking.
Josien Wissink, programmamanager zorg opleidingen, vertelt hieronder waarom er een unieke training voor de VG sector rondom het levenseinde is ontworpen.
“Een hot-item in de zorg is natuurlijk palliatieve zorg. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor begeleiding van de zorg voor mensen die te maken krijgen met de laatste levensfase. De basistraining palliatieve zorg wordt door de cursisten goed beoordeeld en als waardevol ervaren. Tijdens de open trainingen voor individuele zorgprofessionals zijn er deelnemers die werkzaam zijn in verschillende domeinen. Zoals medewerkers uit een hospice, verpleegkundige en verzorgende in de thuiszorg en ook mensen werkzaam in de VG sector. Dit is erg interessant omdat je vanuit de verschillende perspectieven en verschillende praktijkervaringen veel van elkaar kunt leren. Echter bleek er ook behoefte te zijn aan korte training specifiek voor het levenseinde in VG sector. En dan niet alleen een training palliatieve zorg in de vg sector, maar echt de gehele laatste levensfase. De laatste levensfase kan soms jaren duren en het is ook een fase waarvan je niet snel doorhebt dat deze al begonnen is. Het tijdig signaleren en herkennen kan veel onrust wegnemen bij zowel de (mede-)bewoners, de naasten en de zorgmedewerkers. De laatste levensfase is een ingrijpende periode voor de groep medebewoners, het team van zorgverleners en de familie. Hoe mooi en waardevol is het als je doormiddel van handvaten, praktische inzichten, signaalherkenning en een communicatietraining hierin het verschil kan maken? Samen met ervaren docent, zelf ook werkzaam in de VG-sector, hebben we daarom een tweedaagse praktische training ontwikkeld gericht op de VG sector die jou en de zorgorganisaties hierin helpen en hierin ondersteunt.”
Wil jij de mogelijkheden bespreken hoe jij mensen met een verstandelijke beperking kunt ondersteunen en proactief kunt begeleiden in de laatste fase?
Of hoe je dit kunt organiseren voor jouw organisatie in de VG sector?
Neem dan contact op met Josien Wissink, Programma manager Leren & Ontwikkelen of Maud Valk, Adviseur Zorgopleidingen via Contact