Even voorstellen: Marita van Maaren
Maak kennis met onze kundige docent Marita van Maaren!
Het werken in de zorg en coachen van collega’s liep uit in een passie om kennis en ervaringen te delen en collega’s te stimuleren om zich bewust te worden van hun (on)bekwaamheden en deskundigheid. Dit heeft er toe geleid de lerarenopleiding verpleegkunde te volgen en sinds 2009 is Marita gediplomeerd docent verpleegkunde. In die rol is ze een aantal jaren werkzaam geweest op een ROC, om zich sinds 2012 meer te richten op bij- en nascholingen van professionals in de zorg. Samen kijken naar wat je al weet, hoe bewustwording, kennis, ervaring en nieuwe inzichten bijdragen aan het leveren van verantwoorde zorg. Sinds 2013 is Marita met veel enthousiasme een vast gezicht binnen het docententeam van KMBV.
Je hebt inmiddels bijna 25 jaar ervaring in de zorg. Kun je iets vertellen over je achtergrond?
“Ja, als ik mijn bijbaantje in het verpleeghuis meereken, werk ik al bijna 25 jaar in de zorg. Een groot deel van die tijd heb ik doorgebracht in de VVT-sector, waar ik veel in aanraking kwam met palliatieve zorg. De laatste 3,5 jaar werk ik in het ziekenhuis, waar ik werk voor het palliatief adviesteam en me volledig richt op de palliatieve zorg. In 2023 heb ik de opleiding tot Verpleegkundig Specialist afgerond en daarna heb ik de Masterclass Palliatieve Zorg voor Verpleegkundig Specialisten gevolgd.”
Wat houdt jouw rol binnen de palliatieve zorg precies in?
“In mijn huidige functie bezoek ik patiënten tijdens hun opname in het ziekenhuis of soms op de polikliniek. Vaak op verzoek van artsen of verpleegkundigen om mee te denken in de symptoomlast die zij ervaren, te ondersteunen in de pro actieve zorgplanning of voorlichting te geven over vragen rondom het levenseinde. Naast het bezoeken van patiënten ondersteun ik bij familiegesprekken of sluit ik aan bij een MDO of moreel beraad. Daarnaast geef ik samen met mijn collega’s scholingen over palliatieve zorg binnen het ziekenhuis. Eigenlijk coachen en ondersteunen wij de artsen en verpleegkundigen in de zorg voor palliatieve patiënten.”
Wat trekt jou zo aan in palliatieve zorg?
“Wat ik bijzonder vind, is om de mens achter de patiënt te zien. Wie is deze persoon? Wat of wie is er op dit moment belangrijk voor hem of haar, en voor de omgeving? Hoe kunnen zorgverleners daarop aansluiten? Dat vraagt om het stellen van de juiste vragen en daar heb je soms lef voor nodig.”
Hoe ga je om met gesprekken over het leven en de dood?
“Mijn ervaring is dat de meeste patiënten het fijn vinden om een open en eerlijk gesprek te voeren. Het is belangrijk om vertrouwen te geven en te laten merken dat alles bespreekbaar is, ook als een wens misschien in de ogen van de patiënt of naasten niet haalbaar lijkt. In praktijk zou dit weleens mee kunnen vallen. Ik bespreek wat op dit moment (nog) waarde geeft aan het leven. Of dit nu gaat om dagen, weken, maanden of misschien zelfs jaren. Wensen en doelen veranderen vaak naarmate de levensverwachting verandert. Ik vind het een eer en een uitdaging om mensen hierin te mogen begeleiden, zij zitten in een kwetsbare periode van hun leven. Dit breng ik ook graag over aan andere zorgprofessionals, het praten over leven en de dood zou immers “doodgewoon” moeten zijn.”