Verdiepingsdag Kwaliteitsborging met Trainen en Toetsen

Coachen en capaciteit in balans: de toekomst van zorgkwaliteit

Steeds meer zorgorganisaties formuleren vandaag de dag een eigen aantoonbaar bekwaam beleid en zetten hier eigen trainers en toetsers in. Om deze specialistische rol goed in te vullen, is een passende training voor hen noodzakelijk. Als enige opleider in Nederland biedt KMBV verdiepingsmodules voor de ervaren beoordelaars aan. Daarnaast vindt er regelmatig een landelijke verdiepingsdag plaats voor trainers en toetsers. Op dinsdag 4 februari 2025 staat de eerstvolgende editie van deze leernetwerkbijeenkomst gepland, speciaal georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in en zich bezighoudt met het trainen en toetsen van verpleegtechnische handelingen. Ben jij erbij?

Coachen en capaciteit in balans: de toekomst van zorgkwaliteit

Het centrale thema van de verdiepingsdag Kwaliteitsborging met Trainen en Toetsen is actueel en sluit aan bij één van de complexe uitdagingen waar de zorg vandaag de dag voor staat: coachen en capaciteit in balans: de toekomst van zorgkwaliteit. Locatie van deze dag is Conferentiecentrum De Eenhoorn in Amersfoort.

Over het thema: Coachend toetsen
Landelijk vindt er een verschuiving plaats van het protocollair toetsen naar coachend toetsen. Het doel is niet langer (alleen) het beoordelen, maar ook het leren van en met elkaar om de kwaliteit van onder andere de verpleegtechnische vaardigheden te verhogen. Thema’s als gespreksvoering, omgaan met faalangst en didactische vaardigheden treden meer op de voorgrond. Voor alle zorgprofessionals die coachen of worden gecoacht, ligt hierbij de uitdaging om te bepalen wat de maatstaven zijn, waar streef je naar? Op de verdiepingsdag gaan we over deze en andere vragen met elkaar in gesprek.

Programma

Het ochtendprogramma staat in het teken van ‘coachen in relatie tot trainen en toetsen’. Dit interactieve onderdeel van de dag geeft je meer inzicht in en handvatten voor coaching, mentoring en werkplekleren.

In de middag vindt er een paneldiscussie plaats, rondom het thema ‘kwaliteit of capaciteit’. Interessante experts uit het vakgebied laten, ieder vanuit hun eigen invalshoek, hun licht schijnen op een aantal stellingen die passen bij het thema. Deelnemers krijgen uiteraard de gelegenheid hieraan mee doen, door hun mening op de stellingen te geven. De panelleden lichten hun visie op de stelling vervolgens toe en beantwoorden eventuele vragen, waardoor er een mooi interactief gesprek ontstaat.

  • 09.00 – 09.30   Inloop
  • 09.30 – 10.00   Welkomstwoord – door Frank Seine en Vides Overbeek, KMBV
    10.00 – 12.30    Ochtendprogramma  – Coachen in relatie tot trainen en toetsen. In dit interactieve deel krijg je meer inzicht in en handvatten voor coaching, mentoring en werkplek leren.
  • 12.30 – 13.30   Lunch
  • 13.30 – 14.00   Intro op het middagprogramma door de dagvoorzitter
  • 14.00 – 15.30   Middagprogramma – Paneldiscussie  rondom het thema ‘Kwaliteit of Capaciteit’
  • 15.30 – 15.45   Korte pauze
  • 15.45 – 16.15   Wrap-up door de dagvoorzitter
  • 16.15 – 17.00   Afsluiting

Met bijdragen van:

Lisa Peters - dagvoorzitter

Lisa Peters is onze dagvoorzitter. Dagverlichter, beter gezegd. De naam Dagverlichter komt niet uit de lucht vallen. Lisa is een dagvoorzitter, gespreksleider en interviewer die verheldert, verlicht en verluchtigt. Als het aan haar ligt, gaat iedereen die deelneemt aan de verdiepingsdag naar huis met een goed gevoel. Het gevoel dat je blij bent dat je erbij was, dat je iets hebt geleerd, iets hebt meegemaakt en vooral het gevoel dat je dit nog wel eens wilt doen. Dat is niet vanzelfsprekend, volgens Lisa, want er zijn talloze conferenties, vergaderingen en andere zakelijke bijeenkomsten waar mensen gefrustreerd, verveeld of vermoeid vandaan gaan. En dat is zonde van alle tijd, energie en geld. Lisa belooft jou als deelnemer daarom een geweldige bijeenkomst!

Hetty Bolt – adviseur kwaliteit, beleid en ontwikkelen bij ZONL

Hetty Bolt is adviseur Kwaliteit, Beleid en Ontwikkelen. Vanuit haar rol houdt ze zich bezig met het brede thema Leren & Ontwikkelen. Dat betekent in deze interessante tijd dat ze zich bezighoudt met nu én de toekomst. Hoe kunnen wij gezamenlijk zorgen voor goede, eigentijds opgeleide medewerkers om de toenemende en veranderende zorgvraag aan te kunnen? Daarvoor heeft Zorggroep Oude en Nieuwe Land, de organisatie waar Hetty werkzaam is, de afgelopen jaren grote stappen gezet. Inzet van Zorgtechnologie is daar nu vanzelfsprekend. Hetty: ‘We hebben functies gewijzigd, toegevoegd en leiden heel veel zelf op. De nieuwe functies variëren van zorghulp, woonleefassistent tot cliëntondersteuner en helpende plus, zowel binnen de Wijkverpleging als binnen Wonen, Zorg en Behandeling. Iedereen vanaf niveau 1 krijgt een gedegen opleiding. We leiden op voor diploma’s, erkende certificaten en geven bij niveau 1 een bewijs van deelname. We garanderen hiermee dat we niet inboeten aan kwaliteit.’

Samira Assbai – docent bij KMBV en senior opleider UMC Academie

Als Senior Opleider bij de UMC Academie binnen het acute cluster vervult Samira een rol in het vormgeven en verbeteren van het onderwijs voor zorgprofessionals. Haar focus ligt op onderwijsontwikkeling, waarbij zij samenwerkt met deskundigen om hoogwaardige leerprogramma’s te creëren die aansluiten op de complexe en dynamische eisen van de acute zorg. Een belangrijk aspect van haar rol is het EPA-gericht opleiden. Entrustable Professional Activities (EPA's) vormen de kern van het onderwijs bij de UMC Academie, waarbij leerdoelen en prestaties worden gekoppeld aan praktijkgerichte taken die essentieel zijn voor de dagelijkse werkzaamheden in de zorg. Daarnaast begeleidt ze docenten en zorgverleners in hun professionele ontwikkeling, zodat zij optimaal kunnen bijdragen aan het leerproces. Kortom, haar rol als Senior Opleider draait om het ontwikkelen van innovatief, praktijkgericht onderwijs dat zorgprofessionals voorbereidt op de uitdagingen van vandaag en morgen.

Albert van Eerten – docent bij KMBV

Albert van Eerten is een ervaren SEH-verpleegkundige en docent Gezondheidszorg en Welzijn met jarenlange (werk)ervaring binnen het ziekenhuis en het onderwijs. Een professionele vakman in medisch- en verpleegkundig onderwijs en de (acute) gezondheidszorg. Albert verzorgt al jarenlang diverse trainingen op het gebied van trainen en toetsen en triage. Daarnaast is Albert nog altijd actief op de SEH, waardoor hij als geen ander de brug kan slaan tussen de werkvloer en zijn docentschap. Dit levert hem een onuitputtelijke bron op van praktijkvoorbeelden en ervaringen die hij inzet in zijn trainingen. Alberts favoriete quote is: “Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn”.

Neeltje van den Brand – trainer en trainingsacteur bij KMBV

Neeltje van den Brand werkt graag voor organisaties die betekenisvol willen ondernemen en bijdragen aan positieve veranderingen. Die een aantrekkelijke werkgever willen zijn en daarom meer tijd en aandacht steken in hun medewerkers, dan alleen tijdens dat ene functioneringsgesprek per jaar. Organisaties die het woord duurzaamheid ook van toepassing vinden op de manier waarop zij omgaan met hun mensen. Die oprecht willen weten wat medewerkers bezighoudt, omdat ze zich realiseren dat de mensen met wie ze werken van onschatbare waarde zijn. In haar rol als trainer voor Opleidingsinstituut KMBV is Neeltje verbindend en in staat iedereen zijn of haar grenzen te laten opzoeken. Haar trainingen zijn zowel actief, dynamisch als reflectief en diepgaand. De combinatie van spelen en leren, en spelend leren spreekt haar aan.